Avrupa Ortak Dil Kriterleri

 

 
Aktif Eðitim Merkezi tarafýndan verilmekte olan Ýngilizce, Almanca, Fransýzca, Rusça, Ýtalyanca ve Hollandaca (Felemenkçe) eðitim programlarý, Avrupa Birliði'ne uyum sürecinde yabancý dil eðitimi ve öðretiminde standart olan Avrupa Ortak Dil Kriterleri (Common European Framework of Reference for Language Teaching, Learning, Assesment) kaynak alýnarak tasarlanmýþtýr.
 
Dil öðrenimine yönelik yeterlilik seviyeleri (A1, A2, B1, B2, C1 ve C2) bu kriterler tarafýndan belirlenmiþ olup, Aktif Eðitim Merkezi yabancý dil eðitimleri programlarýnda uygulanmaktadýr. Amacýmýz, lise öðrencilerinden, üniversite öðrencilerine ve profesyonellere kadar uzanan katýlýmcý aralýðýnda, bireyleri sektörlerinde farklý ve avantajlý duruma getirmek ve günümüz þartlarýnda rekabet edebilir konuma taþýmaktýr. Avrupa Ortak Dil Kriterleri seviyelerini tamamlayanlar (A1-C2) duyduðu ve okuduðu her þeyi kolayca anlayabilir, farklý yazýlý ya da sözlü kaynaklardan edindiði bilgiyi özetleyebilir, bu kaynaklara dayalý olarak bir tartýþmayý yapýlandýrabilir, akýcý ve doðal bir anlatým ile sunabilir, Akýcý bir dil kullanarak kendini tam anlamýyla ifade edebilir. Karmaþýk durumlarda bile kendini ifade ederken ince anlam farklarýndan yararlanabilir.

Avrupa Ortak Dil Kriterleri Nedir?

Avrupa Ortak Dil Kriterleri, dil öðrenim seviyelerini net, anlaþýlýr standardlarla belirleyen ve dili öðrenen kiþinin hangi seviyede neler yapabileceðini açýklayan, Avrupa Konseyi tarafýndan belirlenmiþ bir programdýr. Þu anda birçok AB, AB adayý ve AB dýþýndaki ülkeler tarafýndan uygulanmaktadýr. Bu kriterlere göre yabancý dil bilgisi seviyeleri A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 þeklinde 6 seviyeden oluþmaktadýr. Seviyelerin ayrýntýlý açýklamalarýný European Language Portfolio websitesinden bulabilirsiniz.

Avrupa Ortak Dil Kriterleri dil becerilerini beþ ana grupta toplamaktadýr:

• Dinleme

• Okuma

• Karþýlýklý Konuþma (Dialog)

• Sözlü Anlatým (Monolog)

• Yazýlý Anlatým

Öðretim çaðdaþ iletiþim metodolojisi kullanýlarak beþ becerinin de dengeli geliþtirilmesi ile gerçekleþtirilmektedir.

Avrupa Ortak Dil Kriterlerine Göre Dil Seviyeleri:

 

Sýnýrlý dil kullanýmý
A1 A2
Somut ihtiyaçlarý dile getiren günlük hayattaki alýþýldýk ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilir ve bunlarla kendini ifade edebilir. Kendini ve baþkalarýný tanýtabilir, baþka insanlarýn kiþisel bilgilerine yönelik (nerde oturduklarý, kimleri tanýdýklarý gibi) sorular sorabilir ve bu türden sorulara yanýt verebilir. Eðer konuþtuðu kiþiler yavaþ ve anlaþýlýr konuþuyorlarsa ve ona yardýma hazýrlarsa basit þekilde anlaþabilir. Dolaysýz anlatýmlarda cümleleri ve sýkça kullanýlan tabirleri anlayabilir (örneðin kiþinin kendisiyle, ailesiyle, alýþveriþle, iþ ve yakýn çevreyle ilgili bilgiler). Basit ve rutin durumlarda anlaþabilir, bilindik ve alýþýldýk konularýn basit ve doðrudan aktarýmýný yapabilir. Basit anlatýmlarla geldiði yeri, eðitimini, yakýn çevresini ve doðrudan ihtiyaca yönelik durumlarý anlatabilir.

 
Baðýmsýz dil kullanýmý
B1 B2
Okul, iþ, boþ zamanlar v.b. gibi alýþýlmýþ konularda, standart dil net bir þekilde kullanýldýðýnda konunun ana noktalarýný anlayabilir. Seyahatlerde, Almanca'nýn konuþulduðu yerlerde karþýlaþabileceði çoðu durumlarýn üstesinden gelebilir. Alýþýldýk konularda ve kiþisel ilgi alanlarýnda basit düzeyde ve konularý iliþkilendirerek kendini ifade edebilir. Yaþadýðý olay ve deneyimleri, hayallerini, umutlarýný ve hedeflerini anlatabilir, görüþlerini kýsa olarak gerekçelendirebilir ve açýklama yapabilir. Somut ve soyut konulardaki zor metinlerin içeriðini ve kendi branþýndaki tartýþmalarý anlayabilir. Sýradan bir sohbette anadilinde konuþan birisi ile her ikisinin de fazla zorluk çekmeyeceði þekilde spontane ve akýcý konuþup anlaþabilir. Geniþ bir konu yelpazesinde net ve detaylý bir þekilde kendini ifade edebilir. Güncel bir konuda kiþisel fikrini dile getirebilir, farklý seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarýný sýralayabilir.

 
Yetkin dil kullanýmý
C1 C2
Farklý alanlarda kaleme alýnmýþ zengin içerikli uzun metinleri anlayabilir ve saklý anlamlarý ortaya çýkarabilir. Spontane ve akýcý bir þekilde kendini ifade eder ve artýk sýk sýk bilmediði/hatýrlayamadýðý bir kelimeyi aramaz. Dili günlük hayatta, iþ yaþamýnda, meslekî eðitimde ve yükseköðrenimde esnek ve etkin kullanabilir. Açýk, net ve sistemli bir þekilde kompleks durumlarda kendini ifade edebilir ve bunu yaparken farklý stratejiler kullanarak diðer metinlerle baðlantý kurabilir. Duyduðu ve okuduðu her þeyi zorluk çekmeden anlayabilir. Yazýlý veya sözlü kaynaklardan aldýðý bilgiyi özetleyebilir, bunlarý gerekçelendirebilir ve açýklamalý bir þekilde sunabilir. Kendini akýcý ve tam olarak spontane bir þekilde ifade edebilir, kompleks durumlarda bile anlamlardaki ince farklýlýklarý belirgin bir þekilde dile getirebilir.

Menu
Kapat
Tel